KempenPOLITIK #MALAYSIA TANPA RASUAH

POLITIK #MALAYSIA TANPA RASUAH

Enam Tuntutan Politik #MALAYSIATANPARASUAH

#RasuahBusters bersama lebih 400 gabungan meneruskan misi membawa transformasi nilai melalui inisiatif POLITIK #Malaysia TanpaRasuah dengan membawa Enam Tuntutan yang akan dibentangkan oleh BERSIH 2.0, Gabungan Bertindak Malaysia (GBM), Center to Combat Corruption & Cronysm, Transparency International Malaysia (TI-M), Institute for Democracy and Economic Affairs (IDEAS) dan Undi 18 Enam tuntutan tersebut adalah seperti berikut:

  1. Pelaksanaan dan sokongan penuh ke atas Pelan Antirasuah Nasional (NACP)
  2. Mempercepatkan pembentangan dan pelaksanaan Akta Pembiayaan Dana Politik
  3. Memastikan kebebasan dan ketelusan institusi, antaranya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Jabatan Peguam Negara
  4. Memperkenal dan T mengadakan Pilihan Raya Pecat sebagai alternatif segera kepada Akta Anti Lompat Parti.
  5. Pelaksanaan dan pemerkasaan Undi 18.
  6. Melaksanakan reformasi Parlimen.

Pihak #RasuahBusters bersama gabungan, berharap Yang Berhormat sekalian akan turut bersama membawa hasrat rakyat dengan bergerak ke arah implementasi Enam Tuntutan di bawah POLITIK #Malaysia TanpaRasuah, sebagai usaha memastikan transformasi perundangan, struktur institusi dan tadbir urus negara dapat dicapai.

Kami berkeyakinan penuh bahawa sinergi pihak kepimpinan negara bersama kepakaran dan pengalaman rakan gabungan #RasuahBusters yang sekian lama membawa inisiatif reformasi struktur negara adalah suatu kelebihan.

Perbincangan aspek kajian, maklum balas awam dan komunikasi, membabitkan semua pihak diharap akan membuahkan hasil yang bermanfaat demi rakyat dan negara ini daripada segenap sudut dalam tempoh masa yang lebih singkat. Oleh itu, enam tuntutan tersebut akan dapat direalisasikan.

Ketulusan khidmat Yang Berhormat di peringkat Parlimen ditambah komitmen kami di peringkat rakyat, untuk menjadikan Enam Tuntutan ini satu kenyataan merupakan antara langkah awal untuk kita bersama mengubah landskap politik negara menjadi lebih baik.

Terkini

Artikel Berkaitan

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here