Rakyat kena jadi penyibuk, lapor kes rasuah: SPRM

0
303

SHAH ALAM – Rakyat perlu menjadi ‘penyibuk’ dalam melaporkan segala kegiatan rasuah yang telah dikenal pasti kepada penguat kuasa bagi tindakan lanjut.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Shamshun Baharin Mohd Jamil berkata, masyarakat tidak seharusnya membiarkan perkara yang berlaku di persekitaran mereka begitu sahaja.

Menurutnya, ia akan menyebabkan penerima dan pemberi rasuah tersebut tidak dikenakan sebarang tindakan.

“Macam saya kata, satunya masyarakat kena sanggup beri informasi. Maksudnya bagi maklumat. Kalau awak ada informasi, awak kena bagi kepada autoriti.

“Kalau perkara betul berlaku, kita akan kenakan tindakanlah. Jika betul ada isu, terus sahaja buat laporan. Kalau setakat cakap sahaja tak guna,” katanya pada sidang media sempena Majlis Pelancaran Rasuah Busters bersama Allianz Malaysia.

Mengulas lanjut, beliau berkata, setiap masyarakat perlu memainkan peranan penting bagi menjayakan usaha menangani gejala rasuah tersebut.

Tambah Shamshun, pihak berautoriti tidak boleh membanteras gejala rasuah sekiranya masyarakat tidak memainkan peranan mereka dalam melaporkan sebarang kegiatan itu.

“Apa yang mustahak bagi saya, masyarakat perlu menjalankan bahagian mereka bagi memastikan negara bersih dengan perkara ini. Jangan bagi kepada autoriti sahaja untuk lakukan,” ujarnya.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here